"Včely to ví nejlépe...."

Nutné potřeby pro chov včel

01.12.2015 15:14

Včelařské vybavení pro začátečníka

Kloubouk se závojem nebo celá kombinéza, včelařské rukavice, minimálně dvě včelstva nebo oddělky, nástavkové úly podle počtu včelstev, rámkové přířezy (v balení většinou po 50ks) nebo celé sbité rámky, voskové mezistěny k upevnění do rámků, mateří mřížka k oddělení plodiště od medníku, kuřák k mírnění včel, rozpěrák k uvolňování přitmelených nástavků a plástů, smetáček nebo husí brk, včelařské kleště na vyjímání rámků,vodní rozprašovač, plastová výchytka na matku, přidávací klícka na matku,barva na matku (fix), značicí mřížka, odvíčkovací vidlička, medomet (3 nebo 4rámkový), cedník na med (uhelonové síto), pastovací hranol, nádoby na med, rojáček, sluneční tavidlo, sklenice na med s víčky.
Výše uvedený „hardware“ se dá kdykoliv zakoupit ve včelařských prodejnách. Na úly a rámky bývá někdy v sezoně delší čekací doba v řádu týdnů. Rovněž s nákupem voskových mezistěn může být trochu problém. Co je však potřeba mít objednáno s několikaměsíčním předstihem jsou vlastní včely. Ať kupujeme vyzimovaná včelstva nebo nové oddělky většinou je máme zamluveny od podzimu na následující sezonu a ani to nám nezaručí, že budou k odběru. Vlivem nemocí, špatného počasí, otrav, nemožnosti chovu matek apod. může přijít ztrátová včelařská sezona a s ní dočasný konec našich včelařských plánů…. I takový je někdy život se včelkami.
Je holým nesmyslem začínat včelařit s jedním oddělkem. Důvod je velmi prostý. Začátečník bez předchozích zkušeností se včelami si velmi často při manipulaci s nástavky nebo rámky zamáčkne matku, často se mu včely i opakovaně vyrojí, často nedokáže zdárně vyzimovat včelstvo. Bohužel fatální chyby ve včelařské praxi při jednom včelstvu se dají napravit obvykle až za rok a to většinou pořízením včelstva nového…..:-) Pokud má včelař k dispozici více včelstev, může je vzájemně posilovat, přemisťovat plásty se zásobami, s plodem, vychytit matku, odchovat jinou matku..apod.

Zpět

Vyhledávání

vcelarstvitasovice© 2015 Všechna práva vyhrazena.