"Včely to ví nejlépe...."

Propolis a mateří kašička ....

03.11.2015 23:22

Život dnes běží šíleným tempem a negativní vlivy na nás útočí ze všech stran (škodlivé potraviny, stres, ekologická zátěž aj.). Protože je však existenční nutností být zdravý (pro někoho je to i věcí životního stylu) můžeme svému zdraví v případě problémů pomoci moderními "léky" nebo se s důvěrou a pokorou obrátíme na matku přírodu. Je známo, že farmaceuticky průmysl vyrábí nepředstavitelné množství „léků“, které mají dlouhé a jen stěží pochopitelné názvy.  Účinky moderních chemických preparátů (nic jiného léky nejsou) bych však ponechal na svědomí výrobců a raději si pojďme říci pár slovech o přírodních produktech jež nám nabízí kamarádky včely.

Kašel, infekce, jaterní nemoci, jizvy na kůži, katar dýchacích cest, kolika, křeče v nohou, kožní plísně, kolísavý krevní tlak, kuří oko, ledviny, migrena, lupy, omrzliny, nadýmání, opar, popáleniny, nadměrné pocení, průjem, revma, rakovina, tomboze, stres, zápal plic, padání vlasů, problémy se žaludkem, bolesti zubů, ženské problémy, žlučník, angína, akné, bércový vřed, afty, astma, bolest hlavy, bradavice, ekzem, cukrovka........ Uvedený výčet nemocí a zdravotních problému je jen zlomkem těch, při jejichž léčbě nebo alespoň zmírnění obtíží lze s prokazatelným úspěchem využít včelí produkt - PROPOLIS. Ať již surový nebo ve formě tinktury, masti, čaje, spreje, odvaru, nebo mýdla apod. Je proto logické položit v tento moment otázku, co to ten propolis vlastně je?
Hodím se pár definic propolisu z různých zdrojů:

  • propolis je bohatá směs bioaktivních látek pryskyřičného charakteru, které jsou sbírány včelami z různých stromů (pupenů a kůry) a rostlin. V úlu jsou dále zpracovávány a využívány k ochraně úlového prostoru před bakteriemi, viry, plísněmi a kvasinkami.

  • propolis je svou podstatou rostlinná substance, kterou včely sbírají již po dobu sta tisíc let. Jde vlastně o aromatickou balzamickou látku pevné i lepkavé konzistence. Včely jím potahují buňky plastů a ochraňují tak uvnitř uložený plod před infekcemi a mikroorganismy. Na účincích propolis je v podstatě založeno zdraví a bezpečnost celého včelstva. Často obsahuje různé typy exsudátů (sekretů). U nás se propolis používá v lidovém léčitelství. Ve světě však překvapivě např. v tradiční čínské medicíně ne, neboť čínské včely neprodukují takřka žádný propolis. V Japonsku je v oblibě jako tzv. zdravá potravina. Japonci jsou přesvědčeni, že propolis léčí záněty, onemocnění srdce, diabetes a rakovinu. Literatura uvádí, že v propolisu je obsaženo přinejmenším 150 polyfenolových sloučenin (např. flavonoidy, deriváty skořicové kyseliny). Skutečností je že dosud nebyl proveden jednoznačný a uspokojivý chemický rozbor propolis. Je to způsobeno tím, že propolis mění svoji strukturu i složení a právě tím je pro bakterie obtížné si na něj vytvořit nějakým způsobem rezistenci….. Antikancerogenní, antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé a antibiotické vlastnosti jsou zase připisovány flavonoidům, které jsou propolis obsahuje. O biologických účincích propolisu bylo sepsáno mnoho odborných článků.

  • propolis je pryskyřičná látka s aromatickou vůní. Je používán při stavební činnosti v úlovém prostoru. Mívá různé barevné odstíny od zelenožluté až k temně hnědé podle stáří a původu. Surovinu k tvorbě propolisu sbírají včely na rostlinách produkujících pryskyřičné látky. Při zpracování mísí nasbíranou hmotu s výměšky hlavových žláz. Včely propolis využívají jako stavební a ochranný materiál. Propolisem vystýlají a vyztužují buňky plástů, zatmelují trhliny a otvory ve stěnách úlu, tmelením upravují velikost česna. Těla usmrcených vetřelců větších rozměru jako myš nebo rejsek nejsou včely schopny z úlu odstranit. Proto je pokryjí silnou vrstvou propolisu a takto zabrání jejich rozkladu. Všechny vnitřní stěny úlu resp. dutiny obývané včelami jsou potaženy souvislou tenkou vrstvou propolisu. Při vyšší teplotě se z takového nátěru uvolňují těkavé látky, které prosycují atmosféru úlu a působí antibakteriálně Propolis má bakteriostatické účinky např. na bakterie Bacillus subtilis, stafylokoky, salmonely  a jiné. Působí negativně na růst různých druhů hub a kvasinek. Uvedené účinky se připisují především přítomnosti flavonoidů a z menší části přítomným derivátům organických kyselin.

 

Historie slova propolis pochází z řečtiny. Vznikl spojením slov pro-před a polis-město. Tento produkt je často označován také jako včelí tmel. Dnešní moderní doba sebou přinesla spěch a přetechnizovaní. Snad proto se člověk tak rád vrací k přírodě a jejím produktům. Po medu je druhým nejznámějším a nejpoužívanějším produktem včel. V lidovém léčitelství je užíván po mnoho staletí. Propolis je přírodní látka, kterou rostlina vylučuje a potahuje jí své zranitelné části (mladé výhonky, pupeny květů, listy) a tím se chrání před přírodními úkazy jako je vítr, voda vysušení, ale i před mechanickým poškozením a škůdci. Čerstvě nanesený propolis je tuhá masa. Barva je závislá na místě kde byla tmelová pryskyřice sbírána, ale také na stáří. Může být barvy hnědé, která přechází do červené, ale i někdy až černé nebo zelenavé. Chuť je terpentýnově hořká, vůně příjemně jemná - připomínající vanilin. Prostředí v úlu je ideální pro rozšíření infekce, je zde stálá tma a vysoká vzdušná vlhkost. V letních měsících i poměrně i vysoká teplota. Včely původně žily samotářsky, ale v momentě, kdy se začaly sdružovat do větších společenství, bylo pro ně nutné zajistit si ochranu před infekcemi. Pokud by chytla jedna včela infekci, mohla by se velmi rychle rozšířit do celého společenství. Propolis pomáhá vytvořit v úlu sterilní prostředí a patřičnou ochranu před infekcemi. Tato skutečnost byla dokázána bakteriologickými rozbory tohoto prostředí. Proto včely začaly využívat propolis, který získávají z pupenů stromů a rostlin produkujících pryskyřičné látky. Tuto pryskyřici dále zpracovávají a přidávají k ní vlastní biologické látky (výměšky hlavových žláz). V úlech ji využívají jako stavební a ochranný materiál. Tmelem utěsňují vzniklé štěrbiny ve stěnách úlu, lepí rámky, vystýlají a vyztužují buňky plástů, upravují velikost česna –vletový otvor a obalují cizorodé předměty (např. těla uhynulých živočichů). Včely bohatě tmelí svá obydlí převážně na podzim, aby v zimním období snížily tepelné ztráty.
Získání propolisu ze včelstev je poměrně pracné. Seškrabává se ze stropu úlu a z rámků. Propolis je významně obsažen i ve voskových víčkách, jimiž včely uzavírají medové buňky a proto se med i přes dlouhé skladování nezkazí. Mnohem více propolisu je možno vytěžit pomocí speciálních pomůcek. Proto se do úlu vkládají rošty nebo síta. Nejkvalitnější propolis se dá sklidit v létě, po skončení hlavní snůšky. Měl by se skladovat na chladném a mavém místě v dobře uzavřených nádobách, plastických sáčcích apod. Pokud je správně skladován udrží si propolis účinnost až 5 let. Nejvíce účinný je surový propolis, který je uchován ve vzduchotěsném prostředí.
V domácím lékařství se asi nejvíce používá lihový výtažek propolis – tinktura. Tento lihový extrakt propolis má u lidí i zvířat silné imunologické účinky. Vysoký obsah flavonoidů má za důsledek např. antikancerogenní vlastnost propolis (ochrana před gamma-zářením). Hlavními flavonoidy jsou: galangin, isalpinin, kemferol, kemferid, rhamnocitrin, rhamnetin, kvercetin, pinocembrin, pinostrobin a pinobanksin (tyto tvoří asi 25–30 % etanolového extraktu propolisu (v sušině)). V současnosti se trochu mění pohled na použití lihu pro rozpouštění propolis. Líh jako agresivní rozpouštědlo vede k rozpouštění vedlejších látek propolisu (pryskyřic, vosků a esterových olejů), čímž dochází ke změně struktury hlavních aktivních molekul. Tím také dochází ke snížení pozitivního působení na lidský organizmus.
Z těchto důvodů v poslední době roste zájem o vodní extrakt propolisu, který obsahuje pouze jeho aktivní část. U tohoto způsobu je dosaženo podstatného rozdílu v čistotě a komplexnosti výtažku. Laboratorní zdroje uvádí, že působí příznivě na játra, vykazuje antivirové, antimikrobiální vlastnosti, na rozdíl od lihového výtažku má jasný protiplísňový účinek, inhibuje shlukování krevních destiček a působí protizánětlivě. Vodní roztok propolisu je většinou přijímán bez problémů i u osob, které při užívání lihové tinktury vykazovaly známky alergické reakce. Dnes však již není problém při extrahování alergeny odstranit. A podle  jedné z posledních studií japonských vědců se zjistilo, že vodní extrakt propolisu vykazuje natolik silné antioxidační a imunomodulační účinky, že ho lze využít jako farmaceutický prostředek pro pacienty s různými typy onemocnění, např. rakovinou, kardiovaskulárním onemocněním a diabetem. Má pozitivní vliv na psychiku, posiluje organizmus, zlepšuje paměť, fyzickou a psychickou kondici.

 

 

Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

Zpět

Vyhledávání

vcelarstvitasovice© 2015 Všechna práva vyhrazena.