"Včely to ví nejlépe...."

Včelařský software ......

08.06.2016 17:58

Byl jsem před nedávnem dotázán, jak si vedu evidenci všeho se včelami souvisejícího. Odpověď je jednoduchá. Při práci na včelnici není moc prostoru pro použití notebooku nebo smartphonu. Jsem si jistý, že by se jim moc nezamlouvaly prsty zalepené od medu a propolisu. No a včelaři používající rukavice by brzo měly plné zuby toho věčného sundávání.... :-D Tak za mě vítězí v terénu obyčejná tužka a papír v kapse. Papír samozřejmě v trochu kultivované podobě - zápisník.
Heslovité poznámky si pak v klidu a bez bzučení naklepu do NTB, přičemž je vhodné místo nějakých "samodomo" vytvořených formulářů použít sofistikovanější nástroj mající podobu např. webové aplikace.
Pro malovčelaře bych doporučil třeba BEETIGHT, který je ve verzi do šesti úlů zadarmo. Umožňuje evidovat v podstatě všechno - prohlídky, matku, plod, kleštíka, léčení, vlastnosti, medobraní apod..... V profiverzi s "omezením" 1000 úlů za něj z portmonky vysolíte nějakých 300Kč za rok, což je cena dvou sklenic medu..... :-) ;-) Verze profi však nabízí i mapové podklady stanovišť, předpověď počasí apod. Obě verze (samozřejmě lokalizované do češtiny) pak nabízí např. možnost opatřit si úly QR kódy a ty následně při návštěvě stanoviště přečíst fotoaparátem na mobilu což považuji za super věc.... Inu jak praví klasik: "Pokrok nezastavíš"


https://www.beetight.com

Zpět

Vyhledávání

vcelarstvitasovice© 2015 Všechna práva vyhrazena.